ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ι.Ε.Α.Δ: TO ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (Τ.Ε.Β.Α.) ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Αθήνα 1/12/2021

Δελτίο Τύπου – Ανακοίνωση

Ε.Ι.Ε.Α.Δ

TO ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (Τ.Ε.Β.Α.) ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Το έργο και την  κοινωνική προσφορά  του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (Τ.Ε.Β.Α.) και του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών Αγοράς Εργασίας, παρουσίασε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, σε εκδήλωση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε εκ μέρους του Υπουργείου ο Γιώργος Σταμάτης, Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Γιώργος Σταμάτης  επισήμανε τη μεγάλη  σπουδαιότητα των δράσεων του ΤΕΒΑ για την ανακούφιση των πολιτών που είναι ή βρίσκονται σε κίνδυνο ακραίας φτώχειας,  τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΤΕΒΑ ως πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με συγκεκριμένη στόχευση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού και συνεκτικού προγράμματος της Κυβέρνησης  στον τομέα της κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Στόχος μας, ανέφερε, είναι να απλώσουμε ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας σε όσους διαβιούν στα όρια της ακραίας φτώχιας. «Η Κυβέρνηση αύξησε την χρηματοδότηση του ΤΕΒΑ  με 63 εκατ. ευρώ από το εθνικό ΠΔΕ ώστε να καλύψει της ανάγκες που πιθανόν θα προκύψουν μέχρι την εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου 2021/2027. Κάνουμε πράξη την εντολή του Πρωθυπουργού ώστε κανείς συνάνθρωπος μας να μην  μείνει απροστάτευτος. Το κοινωνικό κράτος θα είναι δίπλα  σε όσους το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής κ. Αριστοτέλης Βαβουγυιός ανέφερε ότι: «Το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. με το έργο του υποστηρίζει τις δράσεις και τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Το Τ.Ε.Β.Α. και ο Μηχανισμός Διάγνωσης  Αναγκών της Αγοράς Εργασίας  αποτελούν πυλώνες της σημερινής λειτουργίας του.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. χαρακτήρισε τον Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών Αγοράς Εργασίας ως  «ένα σύγχρονο εργαλείο καταγραφής του παλμού και των τάσεων της αγοράς εργασίας», τονίζοντας έτσι ότι «το Έργο του Μηχανισμού Διάγνωσης αποτελεί τομή στην ιστορία των δημόσιων πολιτικών και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αναφερόμενος στο Τ.Ε.Β.Α., ο κ. Βαβουγυιός επεσήμανε ότι «πρωταρχικό μέλημα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. ως διαχειριστική αρχή του ΤΕΒΑ υπό την εποπτεία του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, είναι η πλήρης και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου, ώστε με επιταχυνόμενες διαδικασίες και με συνεχείς παραδόσεις τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών στους δικαιούχους, να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και να αποτελέσει ασπίδα για τους άπορους και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας».

«Η Μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν είναι κατά του πλούτου, αλλά κατά της φτώχειας», κατέληξε ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Α.Δ., χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλωφ Πάλμε.

Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

Ο Διευθυντής Ενεργητικών Πολιτικών και Διεθνών Δικτύων, Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και Επιστημονικός Υπεύθυνος Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, κ. Σταύρος Γαβρόγλου επεσήμανε τον ρόλο  του  Μηχανισμού  Διάγνωσης  Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που θα έχει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την περίοδο 2022-2023, στη «δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της πορείας των αποφοίτων κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας στην αγορά εργασίας, με ανάλυση δευτερογενών δεδομένων για τη σχέση εκπαίδευσης-απασχόλησης αλλά και σειράς ερευνών σε αποφοίτους και εργοδότες για την επάρκεια των δεξιοτήτων τους».

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο διάστημα  έχει προγραμματιστεί επίσης η επέκταση και εμβάθυνση των αναλύσεων του Μηχανισμού με εστίαση στα πράσινα και ψηφιακά επαγγέλματα και δεξιότητες.

Ο Μηχανισμός Διάγνωσης  Αναγκών της Αγοράς Εργασίας είναι ένα σύγχρονο «εργαλείο» λεπτομερούς καταγραφής του παλμού και των τάσεων της αγοράς εργασίας. Συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί στατιστικά στοιχεία από εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων (ΕΛΣΤΑΤ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΑΕΔ, ESCO, Eurostat) και διενεργεί έρευνες πεδίου σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, για τον εντοπισμό αναντιστοιχιών στην προσφορά και ζήτηση εργασίας, και την ανάδειξη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες – σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, δηλαδή για κάθε περιφέρεια, κάθε περιφερειακή ενότητα και κάθε δήμο.

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027, το Τ.Ε.Β.Α. θα συνεχίσει τη λειτουργία του

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιάννης Πασπάλας, έκανε ένα συνολικό απολογισμό των δράσεων του Τ.Ε.Β.Α.

Όπως είπε, σήμερα το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. συντονίζει ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής επισιτιστικής βοήθειας και βασικών υλικών αγαθών στους απόρους, στο οποίο συμμετέχουν 57 κοινωνικές συμπράξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και πάνω από 600 τοπικοί εταίροι. Ωφελούμενοι του Τ.Ε.Β.Α. είναι όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που ξεπερνούν τα 400.000 άτομα  (ή τις 250.000 οικογένειες).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «συνολικός προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται στα 330.000.000€, στα οποία προστέθηκαν άλλα 62.000.000 € για τη διετία 2021-2022 λόγω και των έκτακτων αναγκών λόγω του κορωνοϊού».

Κλείνοντας, ο Γ. Πασπάλας ανέφερε ότι στο  νέο  ΕΣΠΑ 2021-2027, το Τ.Ε.Β.Α. θα συνεχίσει τη λειτουργία του εντασσόμενο στο τομεακό Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» και στην Ειδική Προτεραιότητα-6 «Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης» , με προϋπολογισμό 400.000.000 €.

Τέλος, σημειώνεται ότι από το 2015 έως σήμερα  έχουν διανεμηθεί συνολικά 59.828,01 τόνοι τροφίμων και 19.989.411 τεμάχια βασικών υλικών αγαθών, ενώ όσα αποθέματα μένουν αδιανέμητα προωθούνται σε συσσίτια, που από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος έως σήμερα απέδωσαν 14.949.910 ζεστά γεύματα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (1/12/2021)